Vreme je za kape ! Sezona samo što nije počela i vreme je da vaša glava i uši budu obezbedjeni ove zime.Svi koji vole zimu i zimske radosti znaju da je pletena kapa jedan od preko potrebnih komada odeće koji treba da posedujete.

bela pletena kapa na devojci koja se smeje
Spremni za zimu – samo uz ručno pletene kape. ( foto: pixabay )

Postoje razne varijante zimske pletene kape. Naravno, svi mi imamo tip kape koji preferiramo, ali svi se slažu da je ručno pletena kapa jednostavno najbolja.Nije u pitanju samo to što je ručno pletenje neprevaziđeno već je na taj način mogće ostvariti sve vaše zamisli i ideje zavisno od umeća pletača.

Bilo da želite jednostavnu pletenu kapu ili kapu sa pletenicom ili možda sa šarom i pomponom sve to je moguće i ostvarivo…..u tome je magija pletenja. Sve je moguće!

Predstaviću 6 tipova pletenih kapa za koje mislim da su neophodne u svakom ormaru. Krećemo!

1. Jednostavna pletena kapa

Bilo da pratite modne trendove ili ne ova kapa ne izlazi iz mode. Lako se kombinuje uz moderne , ali ii uz klasične modne kombinacije. Lako se pravi i upotpunjuje svaki vaš modni izražaj.

crvena pletena kapa na momku koji gleda u vodu izmedju brda sa snegom
Jednostavna pletena kapa. (foto: pixabay )

2. Pletena kapa od debele vunice

Ova kapa se ne razlikuje mnogo od prethodne, ali njena čar je upravo u debljini vunice kojom se plete. Deblje vunice će automatski učiniti da ova kapa izgleda potpuno drgačije jer je zbog debljine materijala znatno vidljivija šara i doći će do izražaja tekstura materijala.

velika bela pletena kapa na devojci sa braon kosom i belim šalom
Pletena kapa od deblje vunice – bulky ( foto : pixabay )

3. Pletena kapa sa pletenicom

Kape sa pletenicom su uvek hit. Ne izlaze iz mode. Idu uz svaku zimsku kombinaciju. Doprinose retro izgledu ali takodje oplemenjuju minimalističke kombinacije tek toliko da ne bude dosadno.

bela kafa sa pomponom na devojci koja sedi pored prozora
Retro pletenice! ( foto : Freepik )

4. Pletena kapa sa šarom

Ovde je reč o širokoj lepezi mogućnosti. Od klasičnih norveških zvezda, irvasa, pahulja koji su motivi  karakteristični za zmski period pa do nekonvencionalnih motiva, kao što su cveće i životinje. Izgled ove kape zavisi od vas i vaših ideja, kao i od preciznosti i umeća pletača.

crvena pletena kapa sa belom šarom na devojci koja se smeje
Šare, šare,šare….. ( foto : Freepik )

5. Kapa sa pomponom

Ova kapa moze da bude kombinacija bilo koje od prethodnih mogućnosti. Jedina razlika je pompon. Pompon koji je na vrhu kape je dominantan i daje možda malo neozbiljniji izgled osobi koja nosi ovaj tip kape. Kape sa pomponima su bile apsolutni hit pre nekoliko godina,a kako stvari stoje, čini se da će još dugo biti u žiži interesovanja , pogotovo mlađe populacije.

siva pletena kapa pored kese sa vunicama
Uvek sa pomponom… ( foto: Freepik )

6. Francuska kapa

Nemoguće je pričati o kapama, a da se ne spomene jedinstvena francuska kapa ili kako je kod nas poznata – beretka. Njen oblik je karakterističan i lako prepoznatljiv, ali i tu postiji nekoliko mogućnosti zavisno od vaših želja. Francuska kapa je i dekorativni deo imidža i praktična zaštita od hladnoće. Treba se igrati sa bojama i šarama na francuskoj kapi, ali ja je preferiram jednostavnu i jednobojnu jer ona sama mnogo govori bez potrebe za ulepšavanjem.

plava francuska pletena kapa na devojci sa crvenim karminom
Uvek jedinstvena – beretka! (foto : Freepik )

Ovde je samo nekoliko tipova pletenih kapa. Opet ponavljam, mogućnosti su neograničene i stvar su vaših ideja i želja. Ne možete pogrešiti ako izaberete ručno pletenu kapu. Koji god tip kape da vam se sviđa , to je pravi tip za vas.

Za kraj, svima vama koji želite da se oprobate u svetu pletenja i ručnog rada, ostavljam video sa tutorijalom za jednostavnu pletenu kapu. Probajte. Uživaćete!

https://www.youtube.com/watch?v=szX6slq2Q8Y&t=1599s

Ako želite da vidite više naših radova kliknite OVDE

Takodje, možete nas pratiti na instagramu. Kliknite OVDE

en_USEnglish